Založ si blog

V prezidentskom paláci vystrieda Kisku ďalší porušovateľ zákona. Čaputová poskytovala právne služby na živnosť protiprávne bez členstva v advokátskej komore.

Bolo že to slávy keď si aktivistka zo Sorosovej mimovládky Via Iuris Zuzana Čaputová preberala enviromentálnu Goldmanovu cenu za zastupovanie občanov v kauze pezinskej skládky. V tom čase si nikto nelámal hlavu nad tým, že právne zastupovanie bez toho, aby ste boli registrovaný v komore advokátov je nezákonne a po prijatí novely za to hrozia až 3 roky väzenia.

Budúca prezidentka Zuzana Čapútová  takto poskytovala právne služby na živnostenské oprávnenie  v rokoch 2005 až 2010 bez toho, aby bola členom advokátskej komory.

Zuzana Čaputová z organizácie VIA IURIS si 18. apríla 2016 v San Franciscu prevzala medzinárodnú cenu Goldman Environmental Prize. Ocenenie získala za svoje dlhoročné komunitné a právne líderstvo v kauze Pezinská skládka. Zuzana Čaputová ako členka tímu VIA IURIS  zastupovala Pezinčanov pred úradmi a súdmi.

Po silnom tlaku Slovenskej advokátskej komory a ďalších organizácií sa novelou Trestného zákona zásadne sprísnilo trestanie týchto skutkov. Po novom sa tak za poskytovanie právnych služieb bez živnosti môžete dostať za mreže až na tri roky.

Na výkon všetkých slobodných povolaní je nutné si vybaviť živnosť. Ak máte vyštudované právo, no nie ste advokát alebo aspoň koncipient, nesmiete dávať právne rady. Ak poskytujete právne poradenstvo bez potrebnej licencie, okrem pokút tak môže nastúpiť aj tvrdší trest.

Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová tiež doteraz nevysvetlila okolnosti nadobudnutia advokátskej skúšky. V čase, kedy vykonávala koncipientskú prax, mala totiž založenú aj živnosť. Podľa zákona mala mať Čaputová povinnosť túto skutočnosť oznámiť Slovenskej advokátskej komore, čo však neurobila. Čaputová má v súčasnosti advokátsku činnosť pozastavenú.

Miesto, kde mala koncipientsku prax vykonávať bola Banská Bystrica, čo je z Pezinka dvesto kilometrov. Denne by tak musela precestovať zhruba štyristo kilometrov, keďže vykonávala aj živnosť. Podľa zákona koncipient môže inú činnosť vykonávať mimo sídla advokátskej kancelárie iba v obmedzenom režime. Navyše od roku 2006 už zastupovala mesto Pezinok v kauze Skládka.

Koncipientska prax, je podmienkou, aby sa z právnika stal advokát. Tú začala Čaputová vykonávať 15. augusta 2005 u Evy Kováčechovej, ktorej advokátska kancelária sídli v Banskej Bystrici. Tá kandiduje aj na sudkyňu Ústavného súdu. Podľa živnostenského registra však o týždeň nato začala Čaputová vykonávať živnosť.

Tieto skutočnosti ukazujú, že pani Čaputová, ktorá ako budúca prezidentka bude prisahať vernosť dodržiavaniu zákonov, porušila jeden zo základných zákonov jej profesie – zákon o advokácii, a to reguláciu samotného výkonu jej činnosti, ktorú vykonávala nelegálne ako pokútnik.

V prezidentskom paláci tak vystrieda Kisku ďalší porušovateľ zákona. Čaputová sa sama priznala, že takúto nelegálnu činnosť vykonávala v rokoch 2005 až 2010. Začo dostala aj odmenu vo forme ceny od nadácie Goldmanovcov. Na rozdiel od jej predchodcu Kisku, je jej nezákonne konanie známe už teraz. Organy činné v trestnom konaní by sa tak mali vecou zaoberať okamžite, kým ešte nemá imunitu a kým nedôjde k premlčaniu skutku.

Prezident má byť morálnou autoritou a osobnosťou, ktorá už má niečo za sebou a v politike niečo dokázala v prospech svojej krajiny. Na Slovensku je to v poslednej dobe naopak. Prezidentmi sa stávajú ľudia, ktorí svoju politickú kariéru v úrade prezidenta iba začínajú. Kiska robí hanbu aj po odchode z funkcie. Miesto toho aby sa správal ako bývalý prezident a prezentoval sa na fórach, ktoré bývalým hlavám štátov náležia, ide zakladať politickú stranu a preberať moc, aby sa uchránil pred trestným stíhaním. Teraz nám do úradu nastúpi ďalšia porušovateľka zákona, štyridsiatnička, ktorá okrem služby v Sorošovej mimovládke Via Iuris ešte nič pre svoju krajinu neurobila a z funkcie prezidentky pôjde tiež v Kiskových šľapajách naspäť do straníckej politiky.

Bývalým prezidentom Schusterovi a Gašparovičovi tak želám čo najpevnejšie zdravie, lebo Slovensko v najbližších rokoch na rôznych medzinárodných stretnutiach s účasťou bývalých štátnikov už nebude mať kto zastupovať.

 

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 224213x
Priemerná čítanosť článkov: 7233x

Autor blogu

Kategórie