Založ si blog

Kandidovať nie je stav! Vízie východiska pre Slovensko- Prezidentský kandidát PhDr. Ján Jurišta

 Na Slovensku máme ekonomický model, ktorý je výsledkom privatizácie a majetkového prevratu. Plodí nezamestnanosť ( okolo 400 tisíc), chudobu, bezdomovcov, postihnutých exekúciami, narkomanov, gamblerov, vydedencov zo spoločenského života.

– Slovensko je ekonomicky okupované. Takmer 95% výrobnej základne je v súkromných rukách zahraničných spoločností a bánk. Tie nás zbavili spoločného vlastníctva, celého národného hospodárstva  vybudovaného za socializmu, na ktoré sme mali nárok zakotvený vo Všeobecnej charte ľudských práv. Cudzie firmy si ročne odvážajú zo Slovenska 90 až 100 miliárd eur. Preto sme „banánovou“ republikou veľmi vzdialenou od sľubovaného Švajčiarska.

Dlh našej krajiny stúpa a dosiahol 57% hrubého domáceho produktu. Každý občan je zaťažený  takmer ôsmimi tisícmi eur štátneho úveru. Nemáme na jeho splácanie, platíme iba úroky. Dane a odvody sú nepostačujúce a štát nepodniká ani nič nevyváža.

– Rozbitím družstiev sme stratili  sebestačnosť v potravinách. Drahé potraviny dovážané z veľkej časti zo zahraničia sú navyše zaťažené 20 percentami DPH, hoci v 17 krajinách únie je DPH iba od 5 do 10%.  Mnoho ľudí sa zachraňuje pred hladom prídelmi cestovín. Každé piate dieťa žije v nedostatku..

Sme druhoradou európskou krajinou. V porovnaní so západnou Európou máme iba pätinové mzdy. V západnej časti kontinentu je priemerná mzda 1 900 eur, v SR iba 620 eur. Na Slovensku sú hypotekárne úvery štvornásobne drahšie než v iných európskych štátoch. Zahraničné banky to odôvodňujú tým, že naši obyvatelia sú rizikovými klientmi, pretože máme vysokú nezamestnanosť. A sociálnodemokratická vláda sa iba prizerá.

Tento systém vytvorili predovšetkým pravicové strany. Hoci sa hlásia názvom k demokracii, nechcú ho zdemokratizovať.

-Kapitalizmus založený na celoplošnej privatizácii neuspel nikde na svete. Napriek tomu ani Smer-SD neráta s jeho zásadnou zmenou.

– Podľa môjho názoru treba vytvoriť nový model, založený na vyváženom vzťahu medzi súkromným a štátnym sektorom. Teda podstatne rozšíriť štátny sektor, ktorý je automaticky stabilizačným faktorom. Vie zabezpečiť plnú zamestnanosť. Je schopný vyplácať spravodlivé mzdy, pretože sa neženie za maximálnymi ziskami a stačí mu rentabilnosť. Západní investori nechávajú súťažiť medzi sebou menšie krajiny, ktorá z nich im poskytne lacnejšiu pracovnú silu. Aj Slovensko doplatilo na túto zvrátenú konkurenciu.

-Chcem osobitne zdôrazniť, že štátny sektor by sa nevytváral vyvlastnením, znárodnením (nič takého), ale vybudovaním nových moderných podnikov: napríklad na potraviny a lieky (generika), pri ktorých by sa využili biotechnológie, v ktorých máme tradíciu. Mohli by sa vyrábať obojživelné záchranné vozidlá. Mohol by sa vyvážať nábytok namiesto surového dreva. Je hriechom nevyužívať 1200 minerálnych prameňov v čase, keď kvalitná voda sa stáva produktom nad zlato.

-Do nových  štátnych podnikov by sa vpustil aj súkromný kapitál, ale kontrolný balík akcií by mal štát , ako je tomu v prípadoch 1 500 firiem vo Francúzsku. V prípade potreby by sa dal získať úver za nízky úrok od Číny alebo od inej novej mocnosti. Bola by to tá najlepšia investícia. Niektoré štátne podniky, ktoré by používali najmodernejšie technológie, by sa v budúcnosti mohli premieňať na zamestnanecké akciovky, ktoré predstavujú najdemokratickejšie výrobné vzťahy, pretože zamestnanec je zároveň spolumajiteľom firmy. Táto moja vízia ukazuje, že moderná ľavica, ku ktorej sa hlásim, sa nebojí trhu, avšak je odporcom trhovej totality. Preto žiadam vyváženosť medzi štátnym a súkromným sektorom.     

Je nevyhnutné  „odzbrojiť“ zahraničnú finančnú moc a doplniť  systém o štátnu banku i poisťovňu. Aby naši občania a podniky dostávali lacnejšie pôžičky a pri sporení podstatne vyššie úroky. Aby naša vláda mohla využívať napr. zisky z povinného ručenia, ktoré platí každý majiteľ motorového vozidla a ktoré v súčasnosti končia v rukách zahraničných majiteľov poisťovní.

-Využiť diplomaciu na získavanie poznatkov o riešení hospodárskych problémov vo svete. Ale tiež na podporu exportu slovenských malých a stredných podnikov.

-Východisko pre Slovensko z ekonomického, sociálneho a civilizačného závozu si netreba vymýšľať, ale treba použiť tak domáce ako aj svetové skúsenosti.

-Pri presadzovaní mojej vízie východiska pre Slovensko by som využíval  mienkotvornú silu prezidentskej funkcie:
-Pri podávaní Národnej rade SR správy o stave Slovenskej republiky a o závažných politických otázkach.
– Pri vrátení zákonov  s pripomienkami Národnej rade SR.
– Pri účelových vystúpeniach v médiách (napríklad v pravidelnom rozhlasovom programe prezidenta v rozhlase).

-Snažil by som sa pozdvihnúť vedomostnú úroveň obyvateľstva a inšpirovať ho k diskusii o veciach verejných.

 Odstraňoval by som cenzúru zamlčiavaním. Napríklad informácií o podiele Európskej centrálnej banky na umelom zadlžení  členských krajín EÚ. Alebo informácií o príčinách čínskych úspechov.  Postaral  by som sa o to -prepáčte mi expresívny výraz -aby nás nikto viac neopíjal rožkami.

-Požiadal by som vládu, aby informovala verejnosť, koľko peňazí sa získalo privatizáciou priemyselných odvetví, služieb, bytov a iných objektov a ako sa naložilo so získanými prostriedkami.  Je to potrebné pre objektívny pohľad  na príčiny neutešeného  stavu Slovenska.

-Nastolil by som zásadnú otázku, ktorú svojho času nastolil jeden zo zakladateľov Československej republiky, Tomáš G. Masaryk : „Načo je politická nezávislosť, keď existuje ekonomická závislosť ?  Ak vláda a parlament ignorujú skutočnosť, že sme ekonomicky nesamostatní , tak prezident ako hlava štátu musí upozorniť, že  je to v rozpore s úsilím o hospodársku  prosperitu, o ktorú sa máme usilovať, ako sa píše už v preambule Ústavy.

-Upozornil by som na potrebu definovať a presadzovať národné a štátne záujmy Slovenskej republiky.  Národ, ktorý sa osamostatnil sa nemôže vyvíjať živelne a nemôže byť hračkou v cudzích rukách. Vláda, parlament a tímy odborníkov  musia stanoviť, ako sa bude rozvíjať ekonomika, poľnohospodárstvo, školstvo, zdravotníctvo, kultúra v tom zmysle, aby rozvoj Slovenska  bol prospešný pre všetkých obyvateľov a aby sme obnovili ekonomickú samostatnosť. 

Áno pán kandidát s veľkou občianskou odvahou isť do prezidentských volieb s jasným programom. Zaslúžiš si podporu vlastencov, ľavičiarov a komunistov. Máš pravdu, že máme slovenskú hymnu, zástavu, ústavu, slovenský parlament, slovenskú vládu, armádu, políciu, avšak nemáme národné hospodárstvo Slovenska, ktoré by vedelo dať prácu všetkým občanom, ktoré by nás uživilo tak, že by nebolo chudoby, ktoré by zabezpečilo pre štát také príjmy, aby si vlády nemuseli každý rok požičiavať na udržanie spoločnosti nad vodou.

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 223906x
Priemerná čítanosť článkov: 7223x

Autor blogu

Kategórie