Založ si blog

Sýrska vojna a možné scenáre jej vývoja

 

Prvá písomná mierová dohoda v histórii ľudstva bola uzavretá v roku 1258  pred naším letopočtom, kópia ktorej bola zavesená na stene stáleho sídla OSN. Išlo o mierovú dohodu, ktorá v ukončila vtedajšiu svetovú vojnu medzi Faraónmi a Chetitmi, predstaviteľmi vtedajších veľmocí, ktorej ohniskom vypuknutia bolo roku 1274 v mestečku Kádiš, mimochodom na území súčasnej Sýrie. Vtedajšia svetová vojna skončila bez víťazov a porazených, pričom každá zo strán „získala“ tie isté územia, ktoré mala pred vojnou i napriek obrovským stratám na ľudských životoch. Návratom do starovekej histórie sa dá analogicky predpokladať budúcnosť súčasnej bitky na území dnešnej Sýrie.
.
Už takmer dva roky trvá sýrska vojna výsledkom ktorej sú zatiaľ desiatky tisíc mŕtvych, státisíce zranených a niekoľko miliónov utečencov. Infraštruktúra krajiny je zničená a jej ekonomika je na kolenách. Sýrska líra stratila zo svojej hodnoty voči doláru vyše 40 %. Život väčšiny obyvateľov krajiny je katastrofálny, pričom v niektorých oblastiach je problémom zadovážiť základné životné potreby.
.
Situácia v krajine sa nemení …. naďalej desiatky tisíc ozbrojencov z radov cudzincov bojujú za nastolenie Islamskej Šaríe na čele s obávanou teroristickou organizáciou AL Nussra. Dnes už nie je tajomstvom, že najväčším podporovateľom týchto teroristických skupín sú USA a EÚ prostredníctvom Turecka , Saudskej Arábie a Kataru. S pomocou veľkého tlaku Spojených štátov amerických sa zjednotili hlavné frakcie sýrskej zahraničnej opozície pod hlavičkou takzvanej Sýrskej národnej koalície na čele s Mouazom AL Khatibom, vnukom bývalého prezidenta Sýrie počas okupácie tejto krajiny Francúzmi. Prvou krajnou, ktorá uznala tento útvar ako „jediného zástupcu sýrskeho ľudu“ bolo práve Francúzsko, kde v Paríži zriadili aj jeho prvé veľvyslanectvo. Následná konferencia „priateľov“ Sýrie v Marockom meste Marakéš otvorila cestu k ešte väčšiemu a širšiemu uznaniu tohto politického útvaru v ktorom sa stretli spoločné záujmy mnohých regionálnych a medzinárodných mocností. V tejto súvislosti treba poukázať na fakt, že zasahovanie cudzích zahraničných síl nie je len v medziach sýrskeho štátu ako takého, ale aj v záležitostiach sýrskej opozície.
.
Aktéri sýrskej vojny
.
Na území Sýrskej arabskej republiky prebieha skutočná vojna. Na jednej strane stojí legitímna armáda a jej zložky (vojenské zložky Sýrskej armády sa skladajú z profesionálnych vojakov a z vojakov povinnej základnej vojenskej služby). Na druhej strane stojí nekoordinovaná takzvaná Slobodná armáda. Zložkami tejto takzvanej Slobodnej armády sú niekoľko stoviek ozbrojených skupín bez spoločného velenia. Tvrdé jadro týchto ozbrojených skupín tvorí 10 útvarov fundamentalistov, džihadistov na čele s obávanou organizáciou AL Nussra priamo napojenou na teroristickú organizáciu AL Kájda, ktorá ju cez dlhé hranice s Tureckom, Jordánskom a Libanonom zásobuje naverbovanými džihadistami z rôznych krajín sveta (Slovensko pritom nie je výnimkou).
.
Dnešné vyzbrojovanie povstalcov otvorene potvrdzuje okrem iných krajín aj Saudská Arábia a Katar, ktoré dodávajú rebelom veľké objemy zbraní, trhavín a logistického vybavenia, ktoré je vyžívané nie len v boji, ale najmä pri krviprelievaní civilistov. Väčšina zbraní teroristov v Sýrii má Izraelský a americký pôvod výroby.
.
Turecko ako člen NATO a uchádzač o členstvo v EÚ je hlavnou krajinou, ktorá na svojom území povoľuje a priam participuje na výcviku naverbovaných žoldnierov následne vstupujúcich na územie Sýrie. Každému je azda jasné, že hlavní partneri USA v Perzskom zálive t.j. Katar a Saudská Arábia by si nemohli dovoliť sami tak intenzívne a nehanebne financovať rebelov bez súhlasu USA, ktoré majú v týchto krajinách najväčšie vojenské základne.
.
Chemické zbrane ako zámienka k invázii
.
Sýria je krajina, ktorá už desaťročia vystupuje v oblasti Blízkeho východu s iniciatívou na odzbrojenie zbraní hromadného ničenia. Sýria nikdy nepotvrdila, že by vlastnila zbrane podobného typu, no v poslednom období opakovane vyhlásila, „ak by sme mali chemické zbrane určite by sme ich nepoužili proti sýrskemu civilnému obyvateľstvu, ale určite by sme ich použili proti votrelcom“. Táto psychologická vojenská terminológia úplne stačila na to, aby sa európsky a americký západ postavil na nohy a zveličil ohrozenie celosvetového mieru. Všetci však vieme, že podobný scenár už bol použitý ako zámienka k invázii do Iraku. Každá agresia začína veľkou lžou. Tak to bolo v prípade Juhoslávie, Iraku aj Líbye. Žiaľ, veľká väčšina sveta sa nechala už niekoľkokrát ohlúpnuť, takže dnes je už snáď každému jasné, že imperialistické veľmoci opäť raz klamú, ale svet je už tak unavený neustálou kamuflážou, že je ochotný tomu opäť raz uveriť!
.
Následky stupňovania intenzity bojov
.
Boje dnes prebiehajú v mnohých sýrskych mestách. Najmä boje okolo hlavného päť miliónového mesta Damask môžu a budú mať za následok odchod obrovskej masy ľudí do neďalekých krajín akými sú Libanon a Jordánsko, ktoré v žiadnom prípade nedokážu čeliť enormnému nárastu takého počtu utečencov, čo prinajmenšom následne bude destabilizovať tieto ďalšie dve krajiny.
.
Keď hovoríme o Sýrii, treba vnímať jej citlivé postavenie v arabskom svete. Dnes nik nedokáže odhadnúť reálne dôsledky vojenskej invázie Severoatlantickej aliancie alebo inej vojenskej sily do tejto krajiny. Väzby medzi Sýriou a libanonským Hizballáhom ako aj jej strategická väzba s Iránom naznačujú, že v prípade zahraničnej invázie do tejto krajiny bude táto znamenať aj destabilizáciu celého Perzského zálivu. Aj Turecko samotné, ktoré sa dnes už netají svojou ambíciou prameniacou zo slávnej Osmanskej ríše ovládnuť teritórium, je taktiež ohrozené rozkolom spoločnosti v prípade, ak kríza v Sýrii bude pretrvávať dlhšie. V Turecku sa odhaduje prítomnosť vyše 20 miliónov občanov šiítskej menšiny, ktorá má bližšie k Iránu a Sýrii. Táto menšina sa v prípade Irackej vojny neangažovala, lebo samotné Turecko aktívne neparticipovalo na invázii do Iraku, ba naopak politicky bola aktívne proti nej.
.
Pokiaľ sa sýrska vojna vymkne z rúk a zmení sa na sektársku občiansku vojnu, tak tento scenár bude mať za následok podobný vývoj ako v ostatných krajinách Blízkeho východu, ktoré sú spoločenskou skladbou podobné Sýrii.
.
Politické urovnanie a Ženevská konferencia
.
Ženevská dohoda sama je dostatočným podkladom na urovnanie krízy v Sýrii, v ktorej medzinárodné spoločenstvo spoločne definovalo termín dočasnej sýrskej vlády v prechodnom období ako aj nástroje a mechanizmus fungovania takejto vlády. Návšteva vyslanca OSN AL Akhdar Al Ibrahimi v Sýrii a v Moskve v týchto dňoch mala za úlohu dohodnúť sa na konkrétnom zložení tejto vlády i vrátane jej právomocí v prechodnom období. Všetky signály naznačujú pripravenosť sýrskeho vládneho režimu k tomuto urovnaniu konfliktu. Doposiaľ odmietavý postoj niektorých síl opozície dnes bráni takémuto urovnaniu. Časť Sýrskej opozície nie je politicky spôsobilá ani jednotná z dôvodu vplyvov rôznych záujmov regionálnych a celosvetových hráčov na čele s USA a niektorých ďalších krajín EÚ s koloniálnou minulosťou.
.
Terajšia rovnováha síl v Sýrii je logickou paralelou s rovnováhou síl vo svete, kde na medzinárodných fórach Čína a Rusko dokázali zabrániť jednostrannému priamemu zásahu vojsk NATO do Sýrie, ako tomu bolo v prípade Líbye a predtým Iraku čo vedie európskemu a americkému západu pristupovať k Sýrii spôsobom „spálenia tejto krajiny z vnútra“, ako to vyslovil bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger.
.
Sýria nie je krajinou bohatou na nerastné suroviny, prečo teda tento záujem o ňu?
.
Západ potrebuje vyvážať svoje problémy alebo minimálne ich odsúvať na neskôr a tak sa vyhnúť kríze spotreby, ktorá so sebou zákonite prináša sociálne nepokoje v centre kapitalistického sveta, ktorý zúfalo potrebuje nové odbytištia a miesta spotreby. Sily ktoré diktujú tempo v Európskej únii majú veľmi bohatú a krvavú koloniálnu minulosť, pričom veľmi dobre vedia viesť špinavú koloniálnu politiku proti odporu v arabskom svete a zastaviť tak pre západ nepriaznivý ekonomický vývoj vo svojich krajinách. Kapitál dokázal a stále dokáže nútiť pacujúcich spotrebiteľov k „slobodnému“ predaju ich budúcej vynaloženej pracovnej sily, ktorá bude vynaložená o dvadsať či tridsať rokov neskôr. Inými slovami keď si „slobodne“ požičiame z banky na kúpu auta, bytu či nebodaj na dovolenku alebo akýkoľvek iný spotrebný materiál banka cez úroky participuje na hodnote našej budúcej vynaloženej práce a to niekedy aj niekoľko desiatok rokov (prípad hypoték). Možnosť navýšenia tejto zadĺženosti je kvantitatívne obmedzená v kapitalistickom centre i vrátane nováčikov EU a NATO.
.
Sýria vďaka svojmu geopolitickému postaveniu je kameňom úrazu podobného spôsobu kolonializácie konkrétneho teritória a celého arabského sveta. Dlhodobý vzťah medzi Iránom, Sýriou a libanonským Hizballáhom sa obohatil o novú veľmi dôležitú krajinu, z ktorej nedávno USA museli odísť. Ide o Irak, ktorý sa prakticky stal súčasťou tábora vzdoru západným politikám. Kapitál je vo svojej podstate zbabelý! Aby vstúpil do nejakej krajiny, tak na to potrebuje veľké istoty. Takéto istoty sú porážkou symbolu odporu. Ukončiť krviprelievanie v Sýrii dohodou podobnou nie je žiadnou istotou pre veľkokapitál a nadnárodné korporácie, preto táto vojna bude pokračovať ďalej a bude mať stupňujúci charakter zo všetkými uvedenými rizikami.
Jalal Suleiman

 

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 224238x
Priemerná čítanosť článkov: 7233x

Autor blogu

Kategórie