„Merkozy dohoda“, nesmie byť ratifikovaná!

31. januára 2012, Jalal Suleiman, Nezaradené

Hlavy štátov a vlád krajín EÚ sa stretli včera za účelom „vylepšenia“ projektu fungovania únie. Výsledkom je dohoda na novom pakte o rozpočtovej disciplíne.

Cieľom tohto paktu je prevod rozpočtových právomoci národných parlamentov na Európsku komisiu a to bez akejkoľvek verejnej diskusie. Tento zámer považujem za bezprecedentný útok na základné politické práva európskych národov. Taktiež  treba ho chápať v rámci snáh o zmene režimu smerom k posilneniu diktatúry trhu a liberálnych hodnôt vôbec.

Toto naše tvrdenie konkrétne potvrdzuje návrh nemeckej kancelárky  Angeli Merkelovej, v ktorom sa hovorí o tom, že v prípade toho, že Grécko nebude schopné presadiť požadované škrty vo verejných financiách, má byť grécky rozpočet pod kuratelou a totálnou kontrolou zahraničných inštitúcií.

Pozornosť treba s ohľadom na uvedené venovať aj dianiu vo Francúzku, kde prezident Nicolas Sarközy nedávno oznámil realizovanie ďalšej etapy jeho plánu zvyšovania nepriamych daní a porušovanie kolektívnych zmlúv o pracovnom čase na financovanie nových darov pre zamestnávateľov.

Občania SR by mali dôrazne odmietnuť takéto medzinárodné dohody ktoré veľmi jasne posilňujú neoliberálny charakter EÚ a sú priamym potláčaním národnej a štátnej suverenity členských štátov.

 

Jalal Suleiman, Podpredseda KSS