Založ si blog

Transatlantická dohoda USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP)

Rokovania zástupcov EÚ a USA ohľadom dohody o voľnom trhu, najmä štvrté kolo rokovania, ktoré sa konalo koncom minulého mesiaca prebehlo na žiadosť americkej strany diskrétne. Verejnosť okrem útržkov a dohadov vôbec nevie o čo ide a aký dopad môže mať pripravovaná dohoda pod názvom TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Pravica o tejto dohode tvrdí, že „veľkou perspektívou pre rozvoj únie je vytvorenie spoločnej zóny voľného obchodu EÚ a USA“.  Podľa pravicových vazalov Bruselu „analýzy naznačujú, že takýto krok by bol omnoho výhodnejší pre EÚ a osobitne pre štáty ako Slovensko“. Niektorí pravicoví populisti avizujú, že v dôsledku podpisu dohody a jej uvedenia do platnosti budeme mať lacnejšie poistky a podobne! Iní populisti žiaľ z radu samozvaných zástupcov ľavice dokonca tvrdia, že na základe tejto dohody bude zníženie colných taríf! Tvrdia to i napriek tomu, že terajšie colné tarify na väčšinu tovarov sú nižšie ako 3 %.

O čo teda z dostupných informácií ide?

a) Ide o regulačné zblíženie medzi dvoma ekonomickými a spoločenskými blokmi! Toto je najnebezpečnejšia stránka tejto dohody. Ide o zblíženie dvoch blokov, z ktorých jeden sa „teší“  totálnej liberalizácii trhu ako to je v prípade  USA a druhý postavený na neoliberálnych základoch, ale s určitými možnosťami regulácie a vydobyté práva tvrdým zápasom pracujúcich a ich odborov ako tomu je v prípade štátoch EÚ.

Toto zblíženie je jednoznačne v prospech veľkokapitálu čo je pre pracujúcich to najhoršie! Ak štáty v EÚ ešte ako tak majú  silu regulačne vstupovať na trh a čiastočne zmierniť dopady agresívneho trhu na radových občanov, vďaka tejto dohode nadnárodné spoločnosti kedykoľvek tieto štáty potrestajú. Ak nadnárodná spoločnosť bude v niektorom európskom štáte poškodená môže bez verejného súdu a bez odvolania zažalovať daný štát a požadovať od neho náhradu škôd. Inými slovami ak štát zasiahne do procesu regulácie musí rátať s tým, že ho tieto korporácie zvalcujú!

b) Touto dohodou dôjde k privatizácii justičného systému členských štátov EÚ zo strany nadnárodných spoločností. Zákony národných štátov EÚ sú podriadené medzinárodným zmluvám. Napríklad ak dôjde k štrajku v nejakej nadnárodnej spoločnosti investujúcej na území členského štátu a tento štrajk jej spôsobí stratu, dokáže túto škodu vysúdiť od štrajkujúcich (napríklad odbory) súkromnými súdmi bez ohľadu na to, že štrajk je v danom štáte zaručený právnym systémom!

c) Na základe dohody by sa dovážali na trhy štátov EÚ zdraviu škodlivé potraviny i vrátane geneticky modifikovaných potravín (GMO) nespĺňajúcich hygienické normy a nezodpovedajúcich etickému kódexu štátov EÚ.

 d) Podľa neoverených informácií zo štvrtého kola rokovania medzi zástupcami oboch strán  Američania presadili zrušenie doposiaľ fungujúcich farmárskych trhov, aby veľké potravinárske reťazce nemali už žiadnu konkurenciu.

e) Vlády jednotlivých štátov sú voči dohode veľmi slabé. Z regulačného priestoru sú vytláčané práve touto dohodou. Uvádzam známy prípad z Austrálie, kde sa vláda rozhodla, že cigarety sa budú predávať v obyčajných krabičkách s grafickým varovaním o škodlivosti fajčenia a i napriek podpore najvyššieho austrálskeho súdu vláda prehrala. Prehrala na základe toho, že tabaková spoločnosť Philips Morris sa obrátila na „nezávislý“ tribunál a vysúdila odškodnenie za to, čo nazvala duchovným bohatstvom spoločnosti. Na základe podobnej dohody o voľnom obchode medzi USA a Austráliou zvíťazil kapitál a privatizoval austrálsky právny systém. 

Slovensko musí odmietnuť túto dohodu a nesmie sa voči únii správať servilne odsúhlasením všetkého s čím príde Brusel.  Budúci europoslanci, ktorí vzídu z volieb do Európskeho parlamentu v máji tohto roku, budú zoči-voči konfrontovaní s negociačným procesom tejto, pre nás, pracujúcich, ako aj pre národné štáty EÚ nevýhodnej dohody.  Aj preto je potrebné v týchto voľbách vysvetliť pracujúcim nevyhnutnosť transformácie EÚ, aby sa stala  sociálne spravodlivou  spoločnosťou. Hore uvedené fakty nás presviedčajú, že zmena základných zmlúv a pravidiel je nevyhnutnosťou! EU nesmie byť naďalej podriadená voľnému trhu, ale záujmom radových občanov a pracujúcich. Buď bude táto únia pre väčšinu jej občanov a vzdá sa deformácie neolibralizmu, alebo národy jej štátov sa postavia proti sebe, prípadne pracujúci každého štátu sa postavia proti svojim štátom. Jej inštitúcie vytvárajú pravidlá, ktoré v prvom rade velebia úzku skupinu majetných.  Európska únia je dnes čisto podnikateľským projektom.

Ing. Jalal Suleiman, PhD.

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 223901x
Priemerná čítanosť článkov: 7223x

Autor blogu

Kategórie