Založ si blog

Prečo Francúzsko pomáha Mali? alebo Skutočné dôvody vojenského zásahu v Mali.

Francúzsky prezident Francois Hollande vo svojom prejave deklaroval, že vojenské operácie vykonávané Francúzskom na území zvrchovanej krajiny Mali sú zamerané na obnovenie územnej integrity spriatelenej krajiny a na „boj proti teroristickej agresii, ktorá ohrozuje západnú Afriku ako celok“.

Verejná mienka vo Francúzsku sa domnieva, že zámer tohto vojenského ťaženia je boj proti terorizmu a ochrana francúzskej komunity v Mali, ktorá sa odhaduje v počte 6 000 obyvateľov. Avšak rozsiahla operácia na značnom území Mali znamená opak.

Francúzsky prezident Francois Hollande je najväčší pokrytec zo všetkých terajších európskych lídrov. Tento prezident  nezasahuje v Mali na podporu legitímne zvolenej vlády, ale na podporu terajšej dočasnej vlády povereného prezidenta  Traoré Dioncounda, ktorý bol dosadený  do funkcie v tejto krajine silou vojenského prevratu v marci roku 2012.

Francúzsko v podstate svojho zásahu nie je proti islamským teroristickým skupinám. Veď to bolo práve Francúzsko, ktoré aktívne podporovalo spolu s reakčnými krajinami Perzského zálivu a NATO operáciu na zvrhnutie a zavraždenie Kaddáfiho v roku 2011 a spolupracovala s AL Kaidou a jej teroristickými odnožami v Líbyi. Niečo podobné dnes prebieha v Sýrii kde Francúzsko na čele so svojím novým prezidentom aktívne podporuje rôzne teroristické organizácie v ich boji proti legitímnemu sýrskemu prezidentovi Assadovi, ktorý stojí na čele sekulárnej vlády. Dokonca Francúzsko je tou krajnou ktorá dnes hlasne presadzuje bezpečné oblasti pre islamské a teroristické skupiny v Sýrii pod projektmi s názvom bezletové zóny, humanitárne cesty a pod.

Politické dôvody zásahu

Francúzsko dnes zažíva najväčšie zdražovanie základných komodít i vrátane vody, plynu a elektriny. Ekonomika krajiny je v útlme a vyhliadky sú chabé… Francúzska vláda presadzuje zákony, ktoré sú v prospech francúzskej oligarchie na úkor pracujúcich. Zásah v Mali nebude trvať niekoľko dní ale bude dlhodobejšieho charakteru a má odpútať pozornosť francúzskej verejnej mienky od vnútorných problémov.

Prezident Francúzska Hollande stratil počas pol roka od svojho zvolenia veľkú časť svojej popularity a dúfa, že touto akciou si získa povesť vojenského vodcu, ktorá je platná na „hrdých“ Francúzov na jednej strane a na druhej strane mu zabezpečí povesť vodcu v medzinárodnom spoločenstve.

Priame ekonomické dôvody

Mali je bohatou krajinou na nerastné suroviny zlato, železo a Bauxit. Zlato predstavuje v Mali hlavnú exportnú komoditu. Francúzky energetický koncern „Areva“ má licenciu na ťažbu Uránu v baniach Imouraren v susednom Nigeri,  ktorá predstavuje jednu tretinu francúzskej spotreby tejto komodity. Toto je pravý ekonomický dôvod, ktorý ženie Francúzsko k “ zabezpečeniu stability v nestabilnom regióne“.

Geopolitické zámery

Zapojenie Francúzska do „riešenia situácie“ v Mali je faktom súperenia za účelom získania výhod v Afrike kde Rusko, Čína a Irán si vďaka svojim dobrým vzťahom s Alžírskom a  Džamahíriou vytvorili vynikajúce pozície pre svoje podniky, investorov a obchodníkov.

Francúzsko používa boj proti terorizmu ako zámienku na zabezpečenie si trvalejšej vojenskej prítomnosti v tejto krajine konkrétne a v oblasti všeobecne.

Ďalším geopolitickým hnacím motorom francúzskeho imperializmu je snaha udržiavať frankofónne krajiny v tejto oblasti v určitej jednote a na to potrebuje tu byť vojensky prítomná.

Ďalší nemenej dôležitý faktor je zámer Paríža vojensky a politicky obkľúčiť Alžírsko a dusiť ho. V rámci takzvanej arabskej jari je Alžírsko ďalšou krajinou, ktorá je na rade po prípadnom páde režimu strany Baath na čele s prezidentom Assadom v Sýrii.

Mali je ďalšou ukážkou krajiny, kde si samozvaný lídri medzinárodného spoločenstva pod rúškom takzvanej pomoci spriateleným krajinám a nastolenia demokracie, zabezpečujú dosiahnutie svojich vlastných mocenských, politických a ekonomických záujmov vo svete ktorý, si chcú vytvoriť na svoj obraz. Situácia v Mali je veľmi vážna. Jednostranný vojenský zásah Francúzskych vojenských síl nie je ani len čiastočným riešením vyhrotenej situácii v Mali a v celom regióne. Ba naopak tento zásah bude zdrojom ďalšieho nepokoja. Mali sa tak stáva prvou obeťou odstránenia stabilného režimu a nastolenia chaosu v Líbyii Severoatlantickou alianciou.

 

Jalal Suleiman

 

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 224192x
Priemerná čítanosť článkov: 7232x

Autor blogu

Kategórie