Založ si blog

Mýli sa však ten, ktorý si myslí, že slovenský občan si otvára ústa iba u stomatológa.

Spoločenská atmosféra je dnes na Slovensku kritickejšia ako nikdy predtým. Smer, ktorým sa slovenská republika  uberá, považuje za nesprávny až 74 percent jeho obyvateľov. Táto atmosféra neprišla zo vzduchu ale aj zo zlej ekonomickej situácii totálnej väčšiny.

Rady na múku a cestoviny, každé piate dieťa žijúce v nedostatku, nízke platy pracujúcich, učiteľov a zdravotného personálu, živoriaci dôchodcovia, státisíce nezamestnaných a chudobných zamestnaných, to nemá nič spoločné so skutočnou demokraciou.

V súčasnosti sa uprednostňujú záujmy cudzích spoločností, ktoré sa zvýhodňujú daňovými prázdninami a poskytovaním lacnej pracovnej sily, ktorá nemá možnosť pracovať v štátnom sektore. Totalita súkromného vlastníctva a voľný trh zlyhali. Nimi spôsobenú nezamestnanosť a chudobu neriešila žiadna vláda zmenou systému, iba predstierali riešenia kozmetickými úpravami. Rozhodujúca, teda ekonomická moc ostáva po voľbách vždy v rukách súkromných spoločností.

Preto niet iného logického riešenia než medzi prioritami presadzovať národné a štátne záujmy vytvorením zmiešaného hospodárstva, obnovením štátnych podnikov a bánk, odstránením zahraničnej ekonomickej okupácie, znížením zadlženia a zabezpečením demokracie pre všetkých.

Slovensko po privatizácii nemá vlastnú výrobu ani export. Vláda nemá rozhodujúcu, teda ekonomickú moc, lebo je v rukách asi dvesto veľkých súkromných spoločností (kauza Gorilla  je toho dôkazom). A preto ju treba vrátiť výkonnej moci, ktorá vzíde z volieb. Dane a odvody nestačia na dobrú životnú úroveň spoločnosti. Štát by mal mať možnosť využívať biotechnológiu na výrobu potravín, liekov a na ochranu prírody; zapojiť sa do výroby obnoviteľných zdrojov energie; spracovávať domáce suroviny (drevo) s vysokou pridanou hodnotou; využívať domáce „mozgy“ na vlastný výskum i vývoj a neobmedzovať sa iba na montovanie cudzích áut, ktorých sa na svete vyrába nadbytočné množstvo. Štátne podniky môžu spravodlivo odmeňovať zamestnancov, lebo sa neženú za maximálnymi ziskami za cenu vykorisťovania, ale im stačí rentabilnosť. Ďalšou ich prednosťou je, že zisky neodtekajú do zahraničia, ale prispievajú na životnú úroveň spoločnosti.

 

Nevyhnutnou podmienkou materiálneho zabezpečenia ľudí je aj odzbrojenie finančnej moci, ktorú súkromné banky zneužívajú na dosahovanie nadmerných ziskov vysokými úrokmi pri pôžičkách a nízkymi úrokmi pri sporení. Preto požadujeme doplnenie finančného systému o silnú štátnu banku a štátnu poisťovňu, aby bola zabezpečená pluralita, konkurencia a aby boli naši občania chránení pred ochudobňovaním.

Stabilita by mala spočívať v podpore poľnohospodárskych družstiev a iných skupinových foriem poľnohospodárskej činnosti, dosiahnutie lepšieho zabezpečenia obyvateľov Slovenska kvalitnými potravinami. Taktiež obnovenie poľnohospodárskej činnosti na Slovensku zabezpečí značný počet pracovných miest pre obyvateľov Slovenska a zníži počty nezamestnaných, vytvorí podmienky pre rozvoj vidieka. Produkcia potravín na tradične kvalitnej a zdravotne garantovanej úrovni zabezpečí zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách, zníži jeho závislosť na dovážaní podradných, často rizikových potravín zo zahraničia a zvýši tak potravinovú bezpečnosť občanov.

Na záver:

Súčasný vývoj  iba potvrdzuje názor, že súčasná kríza nie je len dlhovou krízou, ako sa zvykne hovoriť, ale je to kríza systému. Ukázalo sa, že budovať v podmienkach kapitalizmu niečo, čo sa nazýva sociálny štát, je takmer ilúziou. Nik nevie predpovedať budúcnosť, pretože nik nevie odhadnúť, koľko je v obehu virtuálnych peňazí, ktoré spôsobili svetovú krízu. Z tohto dôvodu sa nedá odhadnúť ani rozsah nastupujúcej spotrebnej a sociálnej krízy. Mýli sa však ten, ktorý si myslí, že slovenský občan si otvára ústa iba u stomatológa. Čakajú nás ťažké chvíle a v budúcom roku horúce leto. Jedinou istotou pre SR sú štátne podniky.

 

Voľby 2020: Falošná bitka falošných aktérov.

11.12.2019

Kandidátky politických strán uchádzajúcich sa o hlas slovenského voliča sú odovzdané a volebná kampaň bola už dávno predtým v plnom prúde. Volebná bitka sa odohrá 29. februára 2020 a to je jediný pravdivý údaj. Všetky informácie, ktoré s touto bitkou súvisia a budú súvisieť, sú falošné i vrátane výsledkov všeľudového hlasovania. Celkom iste je to mizéria. [...]

Ako chcel liberálny aktivista znemožniť Harabina, no precenil svoj intelekt, právne znalosti a nakoniec znemožnil len sám seba.

19.07.2019

Do relácie v Slobodnom vysielači s názvom s Harabinom o práve sa dovolal nejaký Ivan z Bratislavy ktorý chcel znemožniť Harabina a tak mu odrapotal pripravený komentár o tom, ako ústavný súd nemal čo odkladať inauguráciu prezidentky kvôli jeho sťažnosti, lebo aj tak jeneopodstatnená. Zacitujem: Ja by som sa vrátil k tej vašej ústavnej sťažnosti. Opakovane tvrdíte, [...]

Proti neústavnej inaugurácií sa ozvala len KSS. Pronárodne strany ako SNS, ĽSNS a Národná koalícia mlčia.

18.06.2019

Vo štvrtok zvolal sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin tlačovú konferenciu, na ktorej objasnil, že inaugurácia novej prezidentky nemôže prebehnúť skôr, než sa ukončí volebný proces. Ten sa ukončí vtedy, keď Ústavný súd rozhodne o volebnej sťažnosti ktorú podal. Podobnú situáciu riešil aj ústavný súd pred dvomi rokmi v Rakúsku. Tam dokonca sťažnosti vyhovel a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Jalal Suleiman

Ľudský rozum čelí v tomto období neľútostnému útoku na pamäť. Tento útok je frontálny. Má za cieľ tunelovať pamäť a vymazať z nej výsledok duševných a materiálnych hodnôt, ktoré boli získané dlhodobou akumuláciou ľudskej činnosti. Pracujúci, bráňme si!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 223905x
Priemerná čítanosť článkov: 7223x

Autor blogu

Kategórie